Susam yağı ile gençleşmenin ve yenilenmenin yolları...

Susam Yağının Faydaları
Susam dendiğinde akla, çıtır çıtır simitlerin üzerini süsleyen, poğaça ve böreklere ekstra bir nefaset yükleyen, küçük, kahverengi lezzet damlacıkları gelir ilk çırpıda. Hamur işlerinin en şık aksesuarı, üzerine serpildiği her tür yiyeceği daha da nefis hale getiren susam, belli işlemlerden geçirildiğinde, tahin denilen lezzet bombasına da dönüşür. Susam, lezzete lezzet katan bir tohum olmasının yanı sıra; güzellik alanında da destekleyici olarak kullanılıyor. Lezzetle birlikte şifa ve güzellik de dağıtan susam yağının faydaları öyle bir çırpıda sayılıp dökülecek kadar az değil.

Demir, magnezyum, fosfor, bakır, manganez, kalsiyum, B6 vitamini ve çinko içeren bu tohum; mineral ve vitamin açısından alabildiğine zengin ve donanımlı yapısıyla vücut üzerinde azımsanmayacak faydalar sağlar.

 

Cilt sağlığının temel taşı kolajenlerdir. Susam çekirdeği içinde bulunan çinko, ciltteki kolajen üretimini arttırarak, daha yumuşak ve elastikiyeti güçlü bir cilt yapısı oluşumunu destekler. Çinko, vücudun kendini yeni baştan tamir etmesi için en gerekli elementlerden biridir. Bu sebeple hem güzellik reçetelerinde, hem de yanık ve diğer cilt problemlerinde çinko zengini susam yağından çok fazla faydalanılır.

Kuru ciltleri yumuşatma ve besleme konusunda da çok etkili olan susam yağı  cildi sıkılaştırır, içeriğindeki antioksidanlar vasıtasıyla cildi temizler, toksinlerden arır ve besler. Susam yağı, ciltteki sivilce oluşumunu da önceden önler.

  • Susam yağını tüm cildiniz için kullanabilirsiniz. Bunun için duştan hemen önceki zamanı seçip, hatta zeytinyağı ve badem yağı ile de karıştırıp tüm vücudunuza masajla yedirip, ardından ılık bir duş alabilirsiniz. Böylelikle tüm vücudunuzdaki toksinleri atıp, dinlenmiş, yumuşamış, tazelenmiş ve canlanmış bir cilde kavuşacaksınız.
  • Eğer sade bir nemlendirici olarak kullanmak isterseniz, cildinize tatbik ettiğiniz susam yağını kısa bir müddet bekletip, nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz.
  • Susam yağı saç ve saç derisine de muazzam katkılar sağlar. Uçları kırılmış, kurumuş ve nemini kaybetmiş saçlar üzerinde besleyici ve yumuşatıcı etki sağlayan susam yağı; antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleriyle, saç derisi enfeksiyonları, mantar, tıkanmış saç kökleri gibi sorunların üstesinden de başarıyla gelir.
  • Esansiyel yağ asitleri içeren susam yağı, saç köklerini de cömertçe besleyerek, saçların daha sağlıklı ve hızlıca uzaması ve gürleşmesini sağlar.
  • Erken beyazlayan saçlarda da imdada yetişen susam yağı, badem yağı ile karıştırılarak kullanıldığında, saç renginde koyulaşma sağlayabilir.

 

Kaynak:pufnoktalari.net